Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de fashion industrie

Duurzaam ondernemen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Duurzaam ondernemen, beter bekend als maatschappelijk verantwoord ondernemen richt zich op economische prestaties (profit) met aandacht voor de sociale kant (people) binnen de ecologische randvoorwaarden (planet)  ook wel triple P benadering genoemd.  Het is belangrijk om het juiste evenwicht te vinden tussen people, planet en profit. Met name dat laatste is belangrijk, het is voor een bedrijf belangrijk om genoeg winst te maken om te kunnen voortbestaan.Zakenvrouw-in-Thailand

MVO wordt binnen veel sectoren toegepast, zo ook in de fashion industrie. Dit lijkt misschien een vreemde vaststelling aangezien fashion niet vanzelfsprekend onder MVO valt. Er komen echter steeds meer bedrijven die zich richten op duurzaam ondernemen binnen de mode industrie.. De consument kijkt niet meer alleen naar pasvorm, kwaliteit en prijs. De wijze waarop kleding wordt geproduceerd krijg steeds meer aandacht.

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat op deze behoefte inspringt is het modemerk Global Woman.  De Nederlandse fabrikant van dameskleding met een eigen biologische kledinglijn, Global Woman genaamd,  is gevestigd in Haarlem. Global Woman onderscheidt zich van andere bedrijven door mooie kwaliteitsmode aan te bieden in harmonie met mens en milieu. ‘’ Kleding die op een eerlijke milieuvriendelijke manier is geproduceerd draagt toch immers prettiger? De stoffen zijn vaak zachter om te dragen en veroorzaken geen huidallergie of andere huidproblemen doordat geen chemicalien zijn toegevoegd’’ aldus Global Woman. De kleiding van Global Woman is van 100% natuurlijke stoffen. De kleding is niet alleen milieuvriendelijk, maar wordt ook geproduceerd onder de juiste arbeidsomstandigheden en er worden eerlijke prijzen betaald aan leveranciers en werknemers.

Global Woman is niet het enige bedrijf wat zich bezig houd met duurzaam verantwoorde kleding, langzaam maar zeker zien we de kleding in verschillende modeketens terugkomen. Met andere woorden wees bewust van wat je draagt.