Ethisch verantwoorde kleding: wie, wat, waar, waarom?

Shirtjes voor maar een paar euro; schoenen voor nog geen tientje. Goedkope kledingwinkels zijn onwijs aantrekkelijk om in te shoppen. Helaas zijn de omstandigheden waarin deze kleding met massa’s tegelijk wordt gemaakt (meestal in Zuidoost-Azië) niet altijd gezond of eerlijk voor arbeiders. Ze werken bijvoorbeeld lange dagen met weinig pauzes, in slecht geventileerde ruimtes (ook wel sweatshops genaamd), hebben geen weekenden of vakanties en verdienen ondanks dat alles een schamel loon. Wat kunnen wij hieraan doen?ethisch

  1. Vraag je af of je wel écht nieuwe kleding nodig hebt. Koop dingen niet alleen maar omdat ze goedkoop zijn, terwijl je weet dat je ze misschien niet of nauwelijks gaat dragen. Je kunt ook kleding delen (interne link naar artikel over wardrobe sharing) met vriendinnen of familie.
  2. Kijk of het kledingmerk waarvan je iets koopt is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Op die website wordt op kritische wijze informatie gepresenteerd over de landen en omstandigheden waarin kleding van zo’n 120 grote merken wordt gemaakt.
  3. Stuur een e-mail naar het kledingmerk waarvan je iets wilt kopen, om vragen te stellen over arbeidsomstandigheden. Uiteindelijk is de enige structurele oplossing voor het tegengaan van sweatshops betere behandeling van werknemers, en daar moeten bedrijven op gewezen worden.
  4. Koop biologische kleding. De arbeiders die betrokken zijn bij, bijvoorbeeld, de productie van biologische katoen, worden tijdens hun werk niet blootgesteld aan chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid.
  5. Koop tweedehands en gooi goede kleding niet weg. Vaak gooien we kleding weg die eigenlijk nog best gedragen kan worden. Deze kun je naar een kringloopwinkel of tweedehandswinkel brengen, zodat andere mensen voor weinig geld weer een goed kledingstuk kunnen kopen. Zelf kun je daar vast ook weer wat leuks vinden. Op deze manier gaan we respectvoller en bewuster om met kleding en het harde werk dat er achter zit.

Wil je meer weten over dit onderwerp en over welke merken zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden, kijk dan eens op de site van de Schone Kleren Campagne.